вторник, декември 10, 2013

ДОМАШНА МУСАКА

500 гр. кайма от телешко и свинско
1 глава лук
2 патладжана големи
4-5 картофа
1 домат
1-2 червени чушки
черен пипер
червен пипер
магданоз
щипка чубрица

Каймата се задушава с 1 с. л. олио и 1 с.л. вода и ситно нарязаните  лук, домат и чушка. Прибавят се подправките - магданоз, черен пипер, щипка чубрица.
Патладжаните се обелват, нарязват се на филийки, овалват се в брашно, подреждат се в тавичка, поливат се с малко олио и се запичат, после се разделят на две. В това време се сваряват картофите с кожата, после се обелват и се нарязват на кръгчета.
В тавата с половината от патладжаните се нареждат ред картофи, после кайма, пак картофи и патладжан. Може между редовете да се сложат и няколко печени и обелени червени чушки.
Слага се във фурната да се запече за около 10 мин. и после отгоре се изсипва заливката и се запича още 15-20 минути преди да се поднася - първо на силна, а после на по-умерена температура.

ЗАЛИВКА ЗА МУСАКАТА

3 супени лъжици брашно
100 мл олио
500 мл прясно мляко или кисело мляко, разредено с малко вода
2-3 яйца
сол на вкус
Брашното се запържва в олиото, докато започне да прави вулканчета. Тогава се добавя полекичка млякото и се вари, като се бърка постоянно. Щом започне да се отделя от стените на съда, дръпва се от огъня и след като се охлади малко се прибавят едно по едно яйцата, като бъркането продължава до получаване на пухкава каша.

Няма коментари: