вторник, юни 11, 2002


Сладко от малки орехчета



На 1 кг орехи - 1 кг захар
Приготовление - 7 дни

Избират се малки неузрели още орехчета. Около 80 орехчета = 1 кг.
Орехите се обелват и се разстилат на чиста хартия да изсъхнат за 24 часа.
След това се надупчват и се държат 2 дни в чиста вода, която често се сменя. После се слагат във варовита вода (1 шепа вар на 2-3 кг орехи) да киснат 3 дни.
Изваряват се в 5 води и на петата се слага една бучка лимонтузу.
Сварява се малко сироп от 0,5 кг захар и 2 чаши вода.
Слагат се орехите добре да уврат и накрая се добавя малко лимонтузу.
Като се сварят добре - остават почти без сироп. Оставят се през нощта да престоят и колкото пуснат сироп го махаме.
Сваряваме останалата захар на сироп и, като уври, се добавят орехчетата, добавя се още лимонтузу и се сваля от огъня.


Конфитюр от сливи



5 кг сливи
1 кг захар
2 л вода
ванилия или канела

Сливите се измиват, изваждат им се костилките и се слагат във варовита вода за 3-4 часа. След това добре се измиват и попарват с вряла вода, за да излезе веднага варта.
Слагат се на огъня със захарта и водата да врят до сгъстяване.
Накрая се добавя канела или ванилия по желание.
Бурканът се завързва с пергаментова хартия.


Сладко от ягоди



0,5 кг ягоди
1 кг захар

Сварява се сиропът до сгъстяване и веднага във врелия сироп се слагат ягодите, измити и изцедени да стоят 3-4 часа. След това се вари на тих огън, докато се сгъсти.


Компот от круши



4 кг круши
2,5 кг захар
300 г бяло вино
5 чаши вода
малко карамфил и канела на парченца

Избират се малки круши, дръжките се изрязват и крушите се набождат с вилица на 4 места. Захарта се оставя да ври с 5 чаши вода, като поври малко, сипват се плодовете във врелия сироп и след това виното. Оставя се да ври, докато сиропът се сгъсти, налива се в буркани.


Компот от праскови, зарзали или сливи



10 кг плод
4 кг захар
6 л вода
3 г салицил
0,5 чаена чаша оцет

Плодовете се обелват и се слагат за 2 часа във вар. Изплакват се и се изваждат костилките. Слагат се да врат в сироп като за сладко, но по-рядък. След това се прибавя оцетът да поври 10-15 мин. и салицила - още 5-10 мин. Сваля се от огъня и се сипва в буркани.


Сладко от малини



1 чиния малини
1 кг захар

Малините се насипват със захарта и се оставят 24 часа. След това се варят до сгъстяване. Накрая се добавя малко лимонтузу.

Няма коментари: