- 600 г. брашно
- 250 г захар
- 3 яйца
- 2 супени лъжици мед
- 2 лъжички сода
- 400 г изцедено кисело мляко
- Сок от 1 лимон
- Ванилия
Половината от захарта се стопля с меда.
Разбиват се яйцата с останалата захар.
Към вече стопената и леко карамелизирана захар с меда се прибавя содата, разбърква се и на тънка струя се влива в разбитите яйца, като продължава да се бие.
Тази смес се разбърква с брашното и се замесва тесто. Разделя се на три питки, от които се разточват три блата. Пекат се в нагорещена фурна на 200-220 градуса около 10 минути.
Изстудените блатове се намазват с крем от изцеденото кисело мляко, сока на лимона и ванилията. Украсява се по желание и се оставя за 6-8 часа в хладилника.
Същото тесто може да се използва за приготвянето на хрупкави бисквитки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар