четвъртък, януари 10, 2008

Медена торта с изцедено кисело мляко

Продукти:
  • 600 г. брашно
  • 250 г захар
  • 3 яйца
  • 2 супени лъжици мед
  • 2 лъжички сода
За крема:
  • 400 г изцедено кисело мляко
  • Сок от 1 лимон
  • Ванилия

Половината от захарта се стопля с меда.
Разбиват се яйцата с останалата захар.
Към вече стопената и леко карамелизирана захар с меда се прибавя содата, разбърква се и на тънка струя се влива в разбитите яйца, като продължава да се бие.
Тази смес се разбърква с брашното и се замесва тесто. Разделя се на три питки, от които се разточват три блата. Пекат се в нагорещена фурна на 200-220 градуса около 10 минути.
Изстудените блатове се намазват с крем от изцеденото кисело мляко, сока на лимона и ванилията. Украсява се по желание и се оставя за 6-8 часа в хладилника.
Същото тесто може да се използва за приготвянето на хрупкави бисквитки.

Няма коментари: